עריכת הסכמים
הסכם גירושין
הסכם שנערך בין בני זוג שקיבלו החלטה להתגרש, וכולל את כל הנושאים הקיימים בין בני זוג:
- מזונות ילדים
- משמורת
- זמני שהייה (הסדרי ראייה) – אופן חלוקת הזמן שבו שוהה הילד עם כל אחד מההורים
- נושאי רכוש – זכויות סוציאליות, זכויות פנסיוניות וכל הרכוש שהזוג צבר (מניות, עסקים, מטלטלין, מוניטין, נכסי קריירה)
- התייחסות לנושא הגט בבית הדין הרבני לזוג יהודי
- זוגות מעורבים- התרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה
הסכם ממון טרום נישואין
הסכם זה מתאים לזוגות בפרק א' או בפרק ב' ומסדיר את יחסי הרכוש ביניהם (בפרק ב' כל אחד מבני הזוג מגיע עם רכוש משלו וילדים מפרק א')
הסכם כזה יש לשלב עם צוואה. ההסכם מיועד לתקופת החיים, בעוד שהצוואה מיועדת לפרידה כתוצאה ממוות.
חשוב מאוד לערוך את ההסכם בצורה יסודית, במקצועיות וברגישות. הסכם זה יכול להביא למצבים לא נעימים אצל בני הזוג ובמקרים חמורים יותר לפרידה. בנוסף לכך, נכון לערוך את ההסכם בצורה מדורגת, שכן לא הגיוני שמה שהיה תקף בשנה הראשונה לנישואין יהיה תקף גם כשיגיעו ילדים או לאחר 30 שנות נישואין. אי לכך, יש להיוועץ בעורך דין מקצועי שמבין בתחום.
הסכם ממון בנישואין
הסכם ממון שנחתם במהלך הנישואין, מעיד לרוב שישנה בעיה ומדליק נורה אדומה. זכור לי מקרה אחד של בעל שחשד שאשתו בוגדת בו, והכריח אותה לחתום על הסכם בו היא מוותרת על חלקה בבית, אחרת יספר על בגידתה למשפחה. המקרה הגיע לבית המשפט, והשופטת לא אישרה את ההסכם, שכן האישה טרם התייעצה עם עורך דין. הזוג הגיע אלי לייעוץ בהפנייתה של השופטת, אני כמובן ייעצתי לאישה שלא לוותר על חלקה בבית, לסקרנים שבינכם, אספר כי בגידתה של האישה היתה בכך שיצאה לבית קפה עם הבוס שלה בשעות העבודה, לימים לסיפור יש סוף טוב, הזוג פנה לטיפול זוגי ושיקם את הנישואין ואף הביא לעולם עוד שני ילדים חמודים לאחר המשבר.
בשלב הנישואין יותר נכון לחתום על הסכם של שלום בית לחלופין גירושין.
הסכם שלום בית
לעיתים זוג מחליט לנסות לעבוד על הזוגיות. עבודה על זוגיות צריכה להיות מאוד יסודית, כדי לפתור את הבעיות. לא פעם צריך להכניס לתמונה איש מקצוע כמו סקסולוג, פסיכולוג , מטפל זוגי, רב. במידה שאני מזהה מה אופי הבעיה בחיי הנישואין, אני מכוונת את הזוג לאיש המקצוע שאליו הם צריכים ללכת. במקרים אחרים לא מעורבים גורמים חיצוניים, והזוג ממשיך את העבודה תחת טיפולי במסגרת של הסכם שלום בית לחלופין גירושין.
- שלום בית – אנו מנסים להבין יחד מה המשמעות של "שלום בית", ומה על הזוג לעשות כדי להשיגו (לדוגמה טיפול זוגי).
- גירושין – במידה שהניסיונות לשלום בית כושלים, אנו בוחנים איך ייראו חיי הגירושין, ואז נכנסים לתמונה כל הפרמטרים של הליך
- גירושין: מזונות, רכוש וכו'.
הסכם חיים משותפים פרק ב'
הסכם זה רלוונטי לזוגות שנמצאים בפרק ב' של החיים, כמו גרושים ואלמנים בגיל מבוגר יותר, ומגיעים עם רכוש וילדים. במקרה כזה צריך להתאים את ההסכם לאורח החיים שלהם, כך שיציג תמונה מדויקת ככל שניתן של חייהם המשותפים: קופה משותפת, הפרדה מלאה / חלקית, מקום מגורים ועוד.
ההסכם נחשב לקשה מאוד. אמנם הצדדים מגיעים במצב טוב ורוצים לחיות יחד, אך עדיין יש לגלות רגישות רבה. צריך להגן על שני הצדדים, החלש והחזק. במקרה ששני בני הזוג יציבים מבחינה כלכלית באותה מידה, ניסוח ההסכם קל יותר.
הסכם להבאת ילד לעולם
זוגות שלא נישאו / ידועים בציבור / חד-מיניים, שמחליטים להביא ילד לעולם, נוהגים לחתום על הסכם שכולל בתוכו הרבה מאוד נושאים. ברוב המקרים מדובר באנשים שלא היו הורים אף פעם, ולכן חשוב מאוד לנסות ולצפות את העתיד בצורה המדויקת ביותר עם התייחסות לתקופת ההיריון ולתקופת הגידול, לרבות: איפה הילד יגור, כמה פעמים האבא יכול לבקר את הילד בשבוע, מזונות (אלא אם כן מדובר במשמורת משותפת) ועוד.
הסכם בין יורשים
הסכם מסוג זה עושים בעקבות צוואה שיש בעיה ביישומה, או כשמוגשת התנגדות לצוואה על-ידי אחד מהיורשים. במסגרת פשרה מגיעים להסכם בין היורשים. ההסכם חוסך זמן, כסף והמון מלחמות ומתח נפשי.
דוגמה למקרה שבו מומלץ לערוך הסכם שכזה: הורים ערכו צוואה שמקפחת מאוד חלק מהיורשים. במקום להגיע לבית המשפט, מוצאים היורשים הסדר שיוכלו לחיות עמו בשלום, ולפיו מנסחים הסכם לחתימה.